Monday, March 22, 2010

THIS. IS. SICK CRUEL!!


In the name of Allah the Most Compassionate and the Most Merciful.

Dear friends and readers of whom I believe are not only cat lovers, but also animal lovers,

Have you guys read the latest news about a stray dog which "leg and neck [were] tied very tightly to [a] grill and a piece of wood had been shoved down inside its throat! The dog was bleeding and its feces were all around it. The string [that tied the dog] was attached to a pole in [a] KTM station"???(Quoted from M.Nisha's letter to Malaysiakini). You can view the pictures of the dog being tied to the poll and read the news here: Ghastly animal abuse at Kepong KTM station

This SICK CRUEL scene happened here, in our own country. Aghh! And I'm SO angry of such CRUELTY! And I believe MANY animal lovers and people out there who are against animal cruelty are also enraged of this scene!

Then, in this blog: Malaysian Dogs Deserve Better, you can view the statement written by KTMB on the issue. Okay, I appreciate the effort by KTMB in writing and explaining the matter to us, the public. However, personally, I'm still dissatisfied with some matters..like:

Why on earth must you tied up the dog that way??!!! Perlu ke anjing itu diikat sampai macam tu sekali?? Entah diberi makan minum entah tidak sementara menunggu konon yang dikatakan akan ada pihak yang akan datang "mengutip" anjing tu??!!

So, the dog has caused harm to people..so you have reported the matter to an authority that you know but they still fail to take any action about it. But still, can't you report this matter to a more responsible party who really knows how to handle the matter more humanely??? Have you ever heard of SPCA??

For God's sake,
out of humanity, do you really think what you did (tying the dog to the grill till it bleeded and let it suffered like that) will really really solve the problem??

And this sentence... "I am sure, all of us, when bitten by a mosquito, will hit it instantly without much thought..." : "Saya rasa semua orang, apabila digigit nyamuk, akan menampar nyamuk tersebut..." My Goodness! And you are comparing a DOG to a mosquito? You are drawing an analogy between a DOG and a MOSQUITO???? Seriously?? What sort of childish and also ignorant analogy or comparison is that??

Aghh! I'm so angry that I think I should stop writing here. Cause otherwise, I may go on and on and on with my mumbling and frustration and rage on the matter.

p.s: Teringat kritikan seseorang terhadap "orang kita"; minda dan pembangunan kelas pertama, tapi akhlak dan adab malah akidah masih kelas ke-sepuluh!! Dan di bawah ini, buktinya..


Picture of the tied up poor stray dog, taken from Malaysiakini.


10 comments:

yanglerni said...

sakit hati dengar....semoga org yg menyiksa anjing tu dpt nasib yg sama....biar dia rasa

m.q said...

poor dog
sampai hati org yg bt begitu

Fara; OfCatsAndKucing said...

to yanglerni,
betul kak..sakit hati dengar..ishh..sedih:(

to m.q,
entah lah manusia zmn skrg ni..anak sendiri dibuang dlm tandas la, dipijak-pijak la..kt haiwan pulak, seksa mcm nih..manusia mcm ni dah "takde hati"..

umi_e said...

Salam...

Kalau pun tak suka... janganlah menganiaya!

* apa punya manusia buat camtu!

Anonymous said...

ada baca dalam malaysiakini minggu lepas. officrs bangang kt situ ikat anjing kt pagar & sula mulut sbb ada menteri nk dtg mlawat. tk paham napa tk euthanize'kan saja tp lebih suka nk menyeksa.aku igtkn nk forwardkan ke sini tp sbb sini kucing saja, maka tak jadi.

news: rmh tokyam kucing coklat tu dh mati. skang ada anak kucing sekor baru hitam putih. spt biasa tgn ku calar balar keseronokan lagi.

ikmal

Fara; OfCatsAndKucing said...

to kak e,
betul kak..kalo pun xsuke, jgnlah smapi seksa mcm tu..

to ikmal,
Ikmalll!! wah..long time no see;) aku ingat hg dh lupe blog aku nih;p Rajin2 la dtg sini lg, aku la ni dh rajin sikit update blog kucing ni;)And hg bole bace blog2 kucing org lain gak.

Anyway,tula..aku bace gak part yg menteri nk dtg tu..tp pihak ktm denied it. ape2 pun alasan diorg, mmg xleh terime la anjing tu diseksa mcm tu sekali..kesian.

Psl kucing kt rumah tokyam tu, haah, mak ngah ade citer kt aku die dh mati...sian die..loyal habis jd kucing kt rumah tu..aku rs umur die nk dekat 6 tahun jugak la. Die ade kt situ sejak abg azrul belum kawin lg. Nnti aku nk post psl die gak kt sini..tu dlm list menunggu;p Ade anak kucing baru? haha! aku ucapkan selamat utk hg yg tgn dh calar balar;p

Anonymous said...

6 tahun? Tu dah lebih 40 thn umor manusia. Aku igt lagi dia muda2 dulu, nak pegang sikit pun tak bole, tengahari makan tupai yg jatuh lompat dahan. Dah tua tu jadi slow. Lepak kt tangga, tak pun atas meja bawah pokok manggis. Dari dia muda sampai last aku jumpa, tiap2 balik kg mesti aku cuci telinga dia. Ada 2,3 cekenit suka isap darah.

ok aku dh masukkan blog ko sebaris dgn ICanHasCheezburger ;)

m'lin said...

fasyu.. i know this is old news.. and i'm glad i didn't read it in the papers.. if not, i don't what i would have done.. no matter what excuses they gave, it does not justify the action. dengan manusia yg mcm ni skrg - may Allah have mercy on us all...

Peakateth said...

Salam sis... i happen to come across ur blog while i was googling about gamat use on cars when I came across this article. Subahanallah! Who do these people think they are?? Kalau pun anjing tu pernah attack someone, that's perhaps anjing tu ketakutan and in its defense, it retaliates. Tau2 lah org kiter ni, kekadang bila nampak anjing jer immediate reaction is to baling selipar ler.. baling batu ler.. padahal d poor creature tak buat apa2 pun.. mudahan Allah berikan mengajaran yg setimpal kepada mereka yg menganiaya anjing ni >.<

Peakateth said...

haha gamat use on *CATS.. cars lah pulak! tu lah, emo sgt sal citer anjing tuh, dah teslh taip!

Share This:

More Cat Stories Here: