Thursday, October 1, 2009

Who's uglier?


In the name of Allah the Most Gracious and the Most Merciful.


This fluffy fellow is, I guess, a new member to the family of stray cats at HS cafe.


I've never seen him before the Raya break (I assumed that it's 'him') Hmm. Aku agak, ini kes orang buang kucing. Kesian. Another thing that made me believe that he is still new to HS was because, he seemed to be a bit lost there. Tercari-cari makanan. Tak sepantas kucing-kucing lain bila nak mendapatkan makanan. Kesian.

At a single glance, this mr. fluffy seems to be one very wonderfully fluffy cat. But sadly, mr fluffy is not like any other cats at HS.


Firstly, he is a one-eyed cat.


Mata sebelah kiri berselaput. Penuh berselaput. I don't think that left eye is even functioning. Buta sebelah. Kesian.

Secondly, he has a bad skin condition.


Especially the area near his head. Macam kurap. Ramai juga student yang terkejut bila ternampak dia for the first time. But when I first saw him yesterday, the first word that came out of my mouth was "Alaa...siannye die.....". He is not so ugly. To me, there are parts of him which reveal that he is actually a cute adorable cat.

Thirdly, despite the fact that mr fluffy is indeed fluffy, he is a very thin skinny cat. Perutnya kempis. Lihatlah sendiri gambar di bawah ini. You could actually count his bones and spine by just looking at him.



Yesterday, I didn't have the chance to 'sedekah' to him any food. I was in a hurry.But today, I saw him again at HS. This time, I was determined to give him something. A fish. So, I bought an ikan goreng, went to him and lured him to the 'payung-payung' part of HS cafe where it was nearer to the dust bin. He followed obediently. He seemed hungry.

Mula-mula aku koyak-koyakkan ikan tu dan letak depan dia. Then, I noticed something strange about him. He didn't directly sniff the fish. There was actually some small pieces of papers near the fish. He at first sniffed those pieces of papers. Sekarang aku tahu. Selain daripada memiliki penglihatan yang terhad, dia juga ada masalah menghidu. Kesian. Buktinya lagi, bila aku pegangkan ikan tu di depan hidung dia, dalam masa lebih kurang 10 saat, baru dia mula makan cebisan ikan tu. So, other than the three unfortunate conditions of him that I've mentioned earlier, the fourth one is, his sense of smell is also not that well functioning. Kesian sangat.

Jadi, atas rasa simpati dan perikemanusiaan, aku koyak-koyakkan ikan tu dan ambil cebisan demi cebisan ikan tu, bagi dia hidu dan hulurkan ke mulut dia. When I kept feeding him the fish, I noticed one more thing about him. He's having problem chewing the hard parts of the fish. He could only chew the soft parts of the fish. Tapi bahagian yang keras sikit, dia tak dapat nak kunyah dengan penuh tenaga. Kesiannya.

Then I continued feeding him. Waktu tu, hati aku rasa kesian sangat pada dia. Terus terfikir, kalau aku ada rumah sendiri, memang aku bawa dia balik rumah dan bela dia. Aku faham dia ada penyakit yang mungkin berbahaya pada manusia. Tapi aku bayangkan, aku cuma bawa dia dan letak di luar rumah. Bagi dia makan dan minum di luar rumah. Kurang-kurang dia ada tempat berteduh. Siapa tahu, mungkin satu hari dia mampu pulih sikit. Tapi aku tak mampu. Ish kesian.

Sedang aku berada dalam "dunia" simpati aku, TIBA-TIBA aku terdengar satu suara yang datangnya dari meja makan yang paling dekat dengan aku, berkata dengan nada sinis dan seolah memerli, "HISHH. MANJANYA KUCING NI. SIAP MAKAN NAK BERSUAP." A sister.

Aku terkejut. Tak percaya pun ada. Tak faham. Sister tu perli aku ke, perli kucing ni? What ever the case pun, ape masalah ko nak perli memerli ni?! Ko ke yang aku suruh suap kucing ni?! Tak kan??! Habis, yang ko bising pasal ape??!

Aku terus angkat muka dan jawab dengan nada baik, "Kucing ni mata dia buta sebelah. Dia sakit. Kesian dia".

Aku ingatkan suara tu berhenti. Tak juga rupanya. Dia sambung lagi bersuara sinis sambil pandangan pun menjeling. "Takdela, manja. Siap bersuap lagi".

Lahaula wala quwata illa billahil'ali'ul 'azim..... Apa masalah ko?!

Hai. Nak menyirap darah rasanya. Tapi aku masih jawab dengan nada baik cuma suara lebih kuat kali ini . "Dia ni ade penyakit. Dia tak dapat cium bau makanan. Ni yang hulurkan kat die ni. Kesian sangat."

Lepas beberapa minit, the sister and her friend pun pergi dari meja tu.

Hai sabar. Sabar.

I continued feeding mr fluffy. Baru lepas seminit dua sambung hulur makanan pada mr fluffy, tiba lalu lagi seorang sister dari row meja yang sama di belakang aku, berkata dengan nada yang memang macam memerli, "MANJANYA KUCING NI. SIAP BERSUAP".

Ya Allah! What's up with these freaks!!

Aku terus toleh ke arah sister tu. Menjeling ke arah kawan dia dan berkata sambil muka aku pandang ke arah mr fluffy tu "Apa masalah korang ni...? Korang ke yang kena bagi makan kucing ni...? Tak kan...? Habis apa masalah korang...?". Hm. Itu pun aku tak la cakap dengan nada kuat dan kasar sangat.

Entah. Aku serius tak tahu apa masalah sisters dua orang tu. Mungkin dari perspektif lain, aku tak perlu nak marah sebab, sisters tu cuma membuat kenyataan melalui observation diorang. TAPI kan, perlu ke diorang buat kenyataan dengan nada memerli?! Seriously, I don't know whether they were being sarcastic towards the cat, or me? Sebab ayat diorang, "manjanya makan bersuap". Yang makan bersuap kucing tu kan. Adoi. Nak sarcastic pada kucing tu apa hal? Bukannya the cat faham pun apa yang korang cakap. Dah tu, nak perli-perli aku ke? Apa hal korang nak perli-perli tindakan aku suap kucing tu? Aku tak suruh korang yang suap! Dan tindakan aku suap kucing tu ada mengganggu gugat kitaran atau aktiviti kehidupan korang ke?! EEEEEEeeee. Tak faham. Sabar. Sabar.

Aku terfikir. mr fluffy may be deemed as an ugly cat. But I think the two sisters' behaviors just now were waaaay "uglier".

I have several conclusions to be made based on all these happenings.

Kesimpulan pertama, mudah saja. Tak perlulah nak memerli orang yang tak dikenali, tak pasal-pasal, terutama bila orang yang tak dikenali tu sedang melakukan satu perkara yang anda tak tahu asal-usul sebab musababnya. Tolong. Tak perlu.

Kedua, aku faham yang tak semua orang suka kucing. Apatah lagi kalau kucing tu berpenyakit macam this mr fluffy. Tapi, tolonglah tanamkan sikit rasa perikemanusiaan pada setiap makhluk Tuhan yang lain. Biarpun makhluk itu mungkin tergolong di kalangan yang haram, cacat, sakit atau kotor, adalah kewajipan kita untuk cuba membantu setakat yang kita mampu, seandainya makhluk-makhluk ini memerlukan bantuan. Tak kiralah dari segi apa pun bantuan itu. Mungkin kita perlu selamatkan mereka dari kesusahan, memberikan mereka sedikit air, membelikan mereka makanan mahupun 'menyuapkan kepada mereka cebisan-cebisan ikan'. Cubalah bantu yang kita terdaya.

In the case of mr fluffy, I can understand that some of us won't even try to come near him cause he is not "healthy". Tapi, tak salahkan, kalau contohnya kucing macam mr fluffy meminta-minta makanan dari kita, misalnya ketika kita makan di restoran, kita jatuhkan sedikit (sikit pun tak apa) cebisan makanan, ayam atau ikan pada dia. Kebersihan serta kesihatan kita juga perlu dijaga. Basuh tangan setiap kali 'berurusan' dengan kucing. Dan kalau nak halau kerana geli dengan kucing-kucing ini, boleh..tapi tolong halau dengan cara baik. Tolong..janganlah tendang mereka. Apatah lagi tendang dengan kasar.

Sesungguhnya makhluk-makhluk ini juga punya perasaan. Dan wujudnya mereka juga adalah sebenarnya salah satu cara Tuhan untuk menguji sikap kita, hambaNya.


Read further about Mr Fluffy here.

9 comments:

e.t.t.y said...

sedihnya tengok kucing ni. i tgh mencari kucing. kalau i nk skrg, i dah amik dia. i bela elok2.
by the way, happy blogging about cat. i follow ur blog.

/ (^_^) \ ... said...

hi e.t.t.y,
thanx 4 visiting:) u follow my blog? he. tq2. tp tula..dah lame x update. ni kene rajin2 kn diri blk;p
huhu..mmg kesian kat mr fluffy. i'm staying in a hostel. kalo x mmg i jage die.

animnaim said...

jumpa dia kat mana? kesian..takut kucing ni bukan kena buang, tapi hilang...kesian....saya rasa malaysia kena perkenalkan tag kucing, yg macam kat US tu...masukkan cip bawah kulit dia...kalau ada cip tu kita boleh jumpa balik....

fara said...

sy rase org buang kot..sbbnye keadaan die mmg ade penyakit kulit sikit..hm..tp mmg kesian...

anjut said...

interesting story.manusia2 ni, entah apa jer yg tak puas hati...awak perempuan, kalau pegang2 kucing, ok jer kot, tapi utk org lelaki (kat malaysia umumnya), kalau nak belai2 kucing tu,, ada jer pandangan yg pelik2...

+ sEe nieSoT + said...

hye.. drop by to commnt.. =)

oh.. manusia mmg mcm tuh..
sy pernah rescue satu cat yg putus kaki.. ade certain mnusia leh phm kenapa kite rase kesian kt kucing2 yg mcm ni.. ade certain tuh.. mmg diorg rase x de guna kite nk tolong kucing yg saket.. huu.. sedeh kn ngn sikap segelintir mnusia yg mcm ni..

ape2 pun.. hope awk terus je dgn niat awk.. even ade makhluk2 yg memerli mcm tuh.. klo kite explain mcm mne pun.. dorg x kan boleh paham... huhu..

Fara said...

to anjut,
heh..org m'sia mmg kurg didikan sket bab2 mbuat kebajikan pd haiwan ni..;p tp xpe, u should maintain ur care and attention towards cats..:) my brothers suke kucing jugak..heh, yg penting, pedulik kan org2 yg xfaham tu;p

to + sEe nieSoT +,
betol..manusia ni kalo difikirkan perangainya, smpai bila kite x jumpe jawapannya;p last2, solution nye, kite buat xfaham jer;p neway, tq for dropping by:)

Anonymous said...

sangat kesian kat kucing ni...i ade bela kucing...mula2 i x de niat nak bela kucing but 2/2/09...i terlanggar sekor anak kucing ni dengan kereta...x perasan dia tido bawah kereta...pastu i tgk dia injured,nasib baik baru nak keluar parking,so x laju...dia cam nazak jugak la...i ambik bawak naik rumah...tgk ada darah keluar kat mulut...i nangis sebab mmg x sengaja nak lenyek dia...bg dia minum susu,masa tu i fikir kalau dia mati pun biar depan i...but umur dia panjang,pastu i trn bawah nak belikan makanan utk dia i terdengar bunyi anak kucing menangis,i tgk muka sama macam kucing yg i terlanggar tu...i ambik dia bawak naik rumah,yup dorang adik beradik...dia cium2,jilat2 yg injured tu...yang injured tu i bagi nama comel...adik dia i bagi nama cucin...dua2 jantan...pas seminggu comel dah sihat,dah boleh main kejar2 dgn cucin...i nak letak kat luar semula tapi x sampai hati,sebab perasaan sayang tu dah ada,x sangka i boleh sayang kucing...Allah maha berkuasa...

-maya

Chumi2 cip2 said...

hmmm..Allah ciptakan makhluk lain kat bumi ni utk manusia berfikir.walopon pd zahirnye ramai yg xnak phm akan kewujudan makhluk laen cam binatang2 selaen mnusia.kalo kt dpt dalami pasaan kucing2 ni mst kt akan hargai dorg kan?-cat lover

Share This:

More Cat Stories Here: